top of page

Zomervakantie op Ameland

Wat is nou lekkerder dan je zomervakantie door te brengen aan zee? Ieder heeft zijn ding natuurlijk, maar mijn vakantie voelt pas als vakantie wanneer ik zee en duinen heb gezien.


Wanneer het zomervakantie is, is Ameland één bruisende plek geworden. Er zijn ontzettend veel mensen, gezelligheid en evenementen te beleven op het eiland. Ik kan hier altijd erg van genieten. De levendigheid en de gezelligheid van het eiland. In de winter periode is het hier veel rustiger. Hier kan ik trouwens ook erg van genieten. Het voordeel is: De drukte vind je in de dorpjes, maar op het strand vind je de rust weer terug.


Wat is er allemaal te beleven op het eiland? In de zomervakantie is er van alles te beleven op het eiland. Het leek mij leuk even een aantal dingen uit te lichten voor jullie. Als een soort gids van wat jullie kunnen doen wanneer jullie lekker op vakantie zijn op dit mooie eiland.


Ik begin met iets waar ik elk jaar weer naar uit kan kijken: Het roggefeest. Dit is een soort festival wat in het dorpje Nes plaatsvindt. Sinds dit jaar wordt het het roggefestival genoemd en is het niet 1, maar 2 dagen! Normaal was het roggefeest altijd op de eerste vrijdag van augustus. Dit jaar valt dit op 4 en 5 augustus. Op donderdagavond is er al muziek te vinden in Nes. Vervolgens is op de vrijdag overdag een middagprogramma. Deze is gratis tussen 12.00 en 14.00 en duurt tot 17.00. Hierna start het avondprogramma met muziek. In de middag zijn er hele leuke acts te zien door heel Nes. Dit is erg leuk voor het gezin! Dit is een soort straat theater. Elk jaar is het weer iets anders. De muziek in de avonden is ook verspreid over verschillende podia in het dorp. Er hangt altijd een erg leuke en gemoedelijke sfeer.


Als tweede op het lijstje staat de paardenmarathon. Elk jaar organiseert de Amelander Men en-Rijvereniging hun jaarlijkse men-evenement: de samengestelde menwedstrijd. In verschillende categorieën worden de vaardigheden van de menners en het uithoudingsvermogen van de paarden op de proef gesteld. Voor de deelnemers een uitdagend en afwisselend parcours. De hindernissen die op tijd genomen moeten worden zorgen voor het nodige spektakel. Dit is super leuk voor de paardenliefhebbers onder ons.


Wat ook nog heel leuk is, is de open monumentendag. Duizenden monumenten in heel Nederland zijn dan open voor publiek. Dit geldt dus ook voor de monumenten op Ameland. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de vlag van de open monumentendag die buiten hangt. Deze dag valt dit jaar op zaterdag 10 en zondag 11 september.


Naast deze evenementen zijn er ook braderie's te vinden op het eiland. Persoonlijk vind ik dit altijd erg leuk en gezellig. Er hangt een gezellige sfeer en voor mij is de zomervakantie niet compleet zonder hier een bezoekje aan te hebben gebracht. Ik heb de datums en de locatie voor jullie even op een rijtje gezet:

-Woensdag 13 juli/ Nes

-Woensdag 20 juli/ Hollum

-Donderdag 21 juli/ Buren

-Woensdag 27 juli/ Nes

-Woensdag 3 augustus/ Hollum

-Donderdag 4 augustus/ Buren

-Woensdag 10 augustus/ Nes

-Donderdag 11 augustus/ Camping Roosdunen Ballum

-Woensdag 17 augustus/ Hollum

-Donderdag 18 augustus/ Buren

-Woensdag 24 augustus/ Nes

Zoals je ziet, meer dan genoeg momenten op hiervan te kunnen genieten.


De laatste activiteit die ik ga benoemen, is eigenlijk de indrukwekkendste: De demonstratie van de paardenreddingsboot. Misschien heb je dit al eens mee mogen maken, misschien ook wel niet. In beide gevallen is het aan te raden om heen te gaan. Zelf heb ik het al meerdere keren mogen aanschouwen, maar ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is zo indrukwekkend om deze paarden de reddingsboot het strand op te zien trekken en de kracht door hun hele lichaam te zien gaan. Deze dieren weten precies wat ze doen en ze vertrouwen op de mensen die bij hun zijn en hun begeleiden. Het moment dat de boot te water wordt gelaten is echt indrukwekkend. Elke keer krijg ik weer kippenvel bij deze hele demonstratie. Ook het verhaal eromheen is mooi om te kennen. Ook een aanrader is om naar het reddingsboot museum te gaan in Hollum.

De datums van deze demonstraties zijn:

-Dinsdag 26 juli

-Dinsdag 9 augustus

-Woensdag 24 augustus


Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! In elk geval veel plezier op het mooie eiland.29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page